ایچیموکو (Ichimoku kinko hyo)
ابر ایچیموکو یکی از اندیکاتورهای روندی است که مقاومت و حمایت را به ما نشان می دهد. این اندیکاتور به نحوی طراحی شده است که با استفاده از میانگین متحرک های (Tenkan-sen و Kijun-sen) نقاط شکست صعودی و نزولی را در یک نگاه برای ما مشخص می نماید. ابرهای (Kumo) نیز تشکیل شده است از محدوده بین (Span)ها، “که (Senkou span A) از میانگین (Kijun-sen و Tenkan-sen) به دست می آید و 6 ماه رو به جلو کشیده شده است و (Senkou span B) از میانگین بالاترین و پایین ترین قیمت ها در طی 52 روز رسم می شود که آن هم به مدت 6 ماه رو به جلو کشیده شده است”.
ابر ایچیموکو توسط Goichi Hosoda ، یک روزنامه نگار ژاپنی و در اواخر دهه 1960 منتشر شد. این اندیکاتور اطلاعات بیشتری نسبت به نمودارهای شمعی ژاپنی فراهم می کند. و با اینکه در نگاه اول کمی پیچیده به نظر می رسد ولی برای کسانی که با خواندن این اندیکاتور آشنا هستند روشی است ساده و راحت تا با آن تایید سیگنال بگیرند.
پنچ فرمول که برای تشکیل ایچیموکو مورد استفاده قرار می گیرد :
- Tenkan-sen = (9-day high + 9-day low) / 2
- Kijun-sen = (26-day high + 26-day low) / 2
- Senkou Span A = (Tenkan-sen + Kijun-sen) / 2
- Senkou Span B = (52-day high + 52-day low) / 2
- Chikou Span = Close plotted 26-days in the past
سیگنال های ایچیموکو
در حالت کلی این اندیکاتور دارای 3 وضعیت می باشد ، زمانی که قیمت در بالای ابر کومو قرار دارد ، زمانی که قیمت پایین ابر کومو قرار دارد و زمانی که قیمت درون ابر کومو قرار گرفته است.
هنگامی که (Senkou span A) به سمت بالا حرکت کند و بالاتر از (Senkou span B) باشد نشانه روند صعودی است. و رنگ ابر کومو آبی می باشد و هنگامی که (Senkou span B) در بالای (Senkou span A) قرار داشته باشد نشانه روند نزولی و رنگ ابر قرمز می باشد.(با توجه به شکل بالا)
معامله گران اغلب از ابر کومو به عنوان سطوح مقاومت و حمایت استفاده می کنند و همانطور که در تصویر بالا مشاهده می کنید قیمت در یک محدوده زمانی نتوانسته از ابر کومو به سمت بالا عبور کند و ابر محدوده مقاومتی را ایجاد کرده است. و همین مزیت ایچیموکو را از دیگر اندیکاتورها جدا کرده که شامل سطوح حمایت و مقاومت در قیمت جاری می باشد.
معامله گران نیز می توانند برای کاهش ریسک خود از اندیکاتورهای دیگری در کنار ایچیموکو استفاده کنند. به عنوان مثال ایچیموکو با اندیکاتور قدرت نسبی(RSI) می تواند برای تایید یا عدم تایید مسیر حرکت مورد استفاده قرار بگیرد. همچنین بهتر است مسیر حرکت قیمت در تایم های بالاتر مورد بررسی قرار بگیرد.